Scheiden

Jij en je partner hebben besloten om uit elkaar te gaan. Een beslissing die veel impact op jullie leven heeft en veel emoties met zich meebrengt. Vaak gaat er al een lange periode van verdriet, onbegrip of ruzie aan vooraf, waardoor het soms lastig is om goede afspraken te maken. Toch is dit voor alle partijen belangrijk. Helemaal als jullie kinderen hebben.

Bij een scheiding spelen er veel juridische en financiële aspecten mee. Bijvoorbeeld als een huis onderdeel is van jullie vermogen en jij of je partner erin wil blijven wonen. Of als jullie het huis willen verkopen.

De Echtscheiding Notaris van Formaat is een expert op het gebied van relatievermogensrecht, erfrecht en fiscaal recht. Ook heeft hij veel ervaring met ouderschapsplannen, alimentatieberekeningen en pensioenen. En hij is altijd onpartijdig en heeft een geheimhoudingsplicht.

Hieronder staat een overzicht van de wettelijke regels per samenlevingsvorm.

Jij en je partner wonen samen

Als je niets hebt geregeld of alleen een samenlevingscontract hebt afgesloten, kun je zonder formaliteiten uit elkaar gaan. Tenzij jullie samen een huis hebben gekocht. Dan is het nodig om een notariële akte van de verdeling te laten opstellen. Neem hiervoor contact op met een Formaat Notaris.

Scheidingen
Echtscheiding

Jij en je partner zijn getrouwd

Als jullie officieel van elkaar willen scheiden, dan wordt de echtscheiding aangevraagd bij de rechtbank op grond van duurzame ontwrichting. De Formaat Echtscheiding Notaris vraagt dan aan een advocaat om het verzoekschrift bij de rechtbank in te dienen.

Jij en je partner zijn geregistreerd partners

Een geregistreerd partnerschap kan op dezelfde manier worden beëindigd als een huwelijk, namelijk ontbinding via de rechter (echtscheiding).

Als jij en je partner geen minderjarige kinderen hebben, dan is er geen rechter nodig. Het geregistreerd partnerschap kan dan worden beëindigd door een verklaring die door jullie en de Formaat Echtscheiding Notaris wordt ondertekend. Deze verklaring wordt vervolgens ingeschreven bij de burgerlijke stand, waarmee het geregistreerd partnerschap officieel eindigt.

24/7 bereikbaar
OF

Leg vrijblijvend uw zaak voor